2013. január 3., csütörtök

Kókuszos sütőtök golyó

Egyszerű téli vendégváró finomság, aki szereti a sült tököt annál hatalmas siker! A munkahelyemen keringő receptet kissé át is variáltam, darált mandula helyett darált keksszel, így költségkímélőbb is! :D


Hozzávalók:

 50 dkg megsült tök
(1,5-2 kg sütőtökből)

25 dkg darált keksz
(fél zacskó)

2 evőkanál baracklekvár
(10-12 dkg-nak megfelelő)

1 tasak (Bourbon) vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
 3 cl nádcukor rum = 1 evőkanál rumaroma

10 dkg kókuszreszelék
(elmaradhat)

1 evőkanál porcukor
(5 dkg-nak megfelelő)
(elmaradhat)

Burkolat:
 10 dkg kókuszreszelék


Eszközszükséglete:
szilikonos sütőpapír

botmixer
vagy
konyhai turmixgép

Elkészítés:

A tököt feldarabolom, kimagvalom egy kanállal és 180°C- ra (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn) beteszem sülni 60-75 percre.

 

Miután megpuhult, az élei kissé megkaramellizálódtak kiveszem a sütőből és 15-20 percig hűlni hagyom.


Megfosztom a héjától a tökhúst és kimérek fél kilót, a maradék sült tök pedig az illatra a konyhába settenkedő családtagok és jómagam jutalma. ;)


A tököt összeturmixolom a baracklekvárral, rummal, vaníliával és hozzáadom a darált kekszhez.


Összeállítom, gyúrom a tökmasszát és nekilátok az egyenlő, kb. dió nagyságú golyók formázásának, amiket alaposan belehempergetek kókuszreszelékbe.


A kész golyókat leszalvétázott tányérra sorakoztatom. Jó falatozást hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése