A diéták széles skálájában elmerülve, leghosszabb ideig pedig a "Paleót" követve merült fel bennem először az ötlet, hogy ha szénsavas üdítőből lehet pudingkrémet főzni, akkor különféle zöldségpüréből és gyümölcslevekből is! A piskóta gluténmentessége biztosítható darált dióval és gesztenyepürével, a krém pedig teljesen laktózmentessé tehető a vaj elhagyásával. Ősszel a sütőtök és a dió szezonálisan kézenfekvő hozzávaló, ilyenkor tavasszal pedig a vitaminpótlás vidám színterápiás kelléke a 100 %-os narancslé vagy multivitaminlé. ;) A krém színe így leginkább a késő délutáni narancssárgába hajló napsütésére emlékeztet.
Az évszakoknak, alapanyagoknak és elkészítési idő variációknak megfelelően két változat foglaltatik az alábbi receptben.
Az évszakoknak, alapanyagoknak és elkészítési idő variációknak megfelelően két változat foglaltatik az alábbi receptben.
Hozzávalók:
Krém:
1. változat
1. változat
4 db tojássárgája
1 sütőtök kockázva
(2-2,5 kg)
0,5 liter frissen facsart narancslé
(6 db kisebb narancs)
vagy
0,5 liter 100 %-os narancslé
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 sütőtök kockázva
(2-2,5 kg)
0,5 liter frissen facsart narancslé
(6 db kisebb narancs)
vagy
0,5 liter 100 %-os narancslé
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
3 tasak vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
50 g mazsola
50 g aszalt sárgabarack
1/2 teáskanál őrölt kardamom (kihagyható)
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál fahéj3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
2. változat 1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
50 g mazsola
50 g aszalt sárgabarack
1/2 teáskanál őrölt kardamom (kihagyható)
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál fahéj3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
150 g megtisztított, felkockázott sárgarépa
1 liter 100 %-os narancslé
vagy
1 liter 100 %-os multivitaminlé
1 liter 100 %-os narancslé
vagy
1 liter 100 %-os multivitaminlé
3 tasak vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
100 g cukor vagy xilit
1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
100 g cukor vagy xilit
100 g vaj
Piskóta:
1. változat
200 g darált dió
250 g 70-80 %-os gesztenyemassza
4 db tojássárgája 4 db tojás
(fehérje és sárgája szétválasztva)
1 csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
50 g mazsola
50 g aszalt sárgabarack
1/2 teáskanál őrölt kardamom (kihagyható)
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál fahéj3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
100 g cukor vagy xilit
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma
50 g mazsola
50 g aszalt sárgabarack
1/2 teáskanál őrölt kardamom (kihagyható)
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál fahéj3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
2. változat
200 g darált dió
8 db tojás
(fehérje és sárgája szétválasztva)
1 csipet só
1 tasak sütőpor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor = 1 evőkanál vaníliaaroma1 tasak sütőpor
3 cl rum = 1 evőkanál rumaroma
100 g cukor vagy xilit
Eszközszükséglete:
kb. 20x30 cm méretű tepsi és szilikonos sütőpapír
lábas fedővel - amit a tök félig, 2/3-áig tölt meg
nyeles lábas
aprítógép, robotgép, keverőtál, botmixer
rács a piskóta kiborításához és hűtéséhez
recés pengéjű kés a piskóta félbevágásához
lábas fedővel - amit a tök félig, 2/3-áig tölt meg
nyeles lábas
aprítógép, robotgép, keverőtál, botmixer
rács a piskóta kiborításához és hűtéséhez
recés pengéjű kés a piskóta félbevágásához
Díszítés:
2-3 evőkanál darált dió
Elkészítés:
Krém:
1. változat:
2. változat:
Egy lábasba beletettem a pudingpor és a tojássárga kivételével minden hozzávalót (ne legyen púposan a tökkel, hogy kényelmes legyen kavargatni és botmixerelni).
Lefedtem és gyakran kevergetve közepes lángon puhára pároltam/főztem a tököt 20-25 perc alatt. A botmixerrel leturmixoltam, hozzáadtam a pudingport és a tojássárgákat, ezekkel is átdolgoztam a pürét, hogy csomómentes legyen és visszaraktam főni. Ha
kellően besűrűsödött a puding, akkor, ha elég széles a kanalunk, azt
keresztbe húzva előtűnik az edény alja a krém árkaiban. Ezt követően
valamilyen hideg felületre raktam hűlni az edényben a pudingot, közben
negyedóránként megkevergettem, nehogy a teteje "megkérgesedjen",
túlhűljön és ez eredményezzen végül görcsöket a krémben.
2. változat:
Egy
nyeles lábast kiöblítettem hideg vízzel (ez egy megtartott nagymamai
praktika, állítólag kisebb eséllyel ég le az edény aljába a puding, de
sok múlik a keveréstechnikán is!), beleszórtam a pudingport és a cukrot/xilitet,
majd kevés 100 %-os gyümölcslével (3-5 evőkanálnyi) csomómentes péppé kevertem és
felöntöttem a maradékkal, beleraktam a répákat és a vaníliát, rumot. A keveréstechnika lényege, hogy minél
többször húzzuk végig a fakanál hegyét az edény belső élének teljes
kerületén, nehogy ottmaradjon egy sűrűsödésnek indult kozmálódó góc. Ha
kellően besűrűsödött a puding, akkor, ha elég széles a kanalunk, azt
keresztbe húzva előtűnik az edény alja a krém árkaiban.
A botmixerrel leturmixoltam, hozzáadtam a vajat,
ezzel is átdolgoztam a pürét, hogy csomómentes, sima legyen. Ezután félreraktam hűlni, közben
negyedóránként érdemes megkevergetni, nehogy a teteje "megkérgesedjen",
túlhűljön és ez eredményezzen végül görcsöket a krémben.
Piskóta:
A
sütőt 180°C- ra (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn) előmelegítettem, a
tepsit kibéleltem, a sarkoknál szépen belehajtogatva a sütőpapírral,
nehogy a már kész "buborékos" tészta összeessen míg ezt kapkodva
megcsinálnám.
1. változat:
Egy erősebb sörtéjű kefével alaposan megsikáltam a citrusok héját langyos folyóvíz alatt, majd megreszeltem őket. A diót, gesztenyemasszát, aszalt gyümölcsöket összeaprítottam, ledaráltam.
A tojásokat lehetőleg hűvös, hideg állapotban érdemes felütni és kettéválasztani. A fehérjét egy csipet sóval robotgéppel felvertem, hozzáadtam a szódabikarbónát és tovább kevertem míg a buborékos hab egyenletes krémfehérré változott, hiszen ez lesz a liszt nélküli piskóta szerkezeti váza, a sütőpor és a szódabikarbóna pedig ezt nyújtja, "lyukasítja", majd pedig stabilizálja és szilárdítja.
1. változat:
Egy erősebb sörtéjű kefével alaposan megsikáltam a citrusok héját langyos folyóvíz alatt, majd megreszeltem őket. A diót, gesztenyemasszát, aszalt gyümölcsöket összeaprítottam, ledaráltam.
A tojásokat lehetőleg hűvös, hideg állapotban érdemes felütni és kettéválasztani. A fehérjét egy csipet sóval robotgéppel felvertem, hozzáadtam a szódabikarbónát és tovább kevertem míg a buborékos hab egyenletes krémfehérré változott, hiszen ez lesz a liszt nélküli piskóta szerkezeti váza, a sütőpor és a szódabikarbóna pedig ezt nyújtja, "lyukasítja", majd pedig stabilizálja és szilárdítja.
Ekkor jön bele a reszelt citrushéj, majd a
tojások sárgái és a rum, vanília, miután ez is alapos eldolgozásra került és
egyenletes sárga lett, adtam hozzá a darált, aprított aszaltgyümis magkeveréket, alapos elkeverésük után belesimítottam a kipapírozott tepsibe a masszát.
Az
előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütöttem, fogpiszkálóval
ellenőriztem az állagát. Tortarácsra borítva a sütőpapírt lehúzva
hagytam kihűlni.
2. változat:
Összeállítás:
A diót a cukorral/xilittel összeaprítottam, ledaráltam.
A tojásokat lehetőleg hűvös, hideg állapotban érdemes
felütni és kettéválasztani. A fehérjét egy csipet sóval robotgéppel
felvertem, hozzáadtam a sütőport és tovább kevertem
míg a buborékos hab egyenletes krémfehérré változott, hiszen ez lesz a
liszt nélküli piskóta szerkezeti váza, a sütőpor és a szódabikarbóna
pedig ezt nyújtja, "lyukasítja", majd pedig stabilizálja és
szilárdítja. Hozzáadtam a tojások sárgáit és a rumot, vaníliát, miután ez is alapos eldolgozásra
került és
egyenletes sárga lett, adtam hozzá a darált, aprított cukros diót, alapos elkeverésük után belesimítottam a kipapírozott
tepsibe a masszát és az
előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütöttem, fogpiszkálóval
ellenőriztem az állagát. Tortarácsra borítva a sütőpapírt lehúzva
hagytam kihűlni.
Összeállítás:
A
kihűlt piskótát középen kettévágtam egy hosszú pengéjű késsel, erre
legalkalmasabb egy már otthon bevált, megbízható, kenyérszeléshez
használt darab.
A piskóta alsó felét visszaraktam a tepsibe, rásimítottam a kihűtött krém felét, ráhelyeztem a piskóta tetejét, végül rákentem a
maradék krémet. A tetejére szórható 2-3 evőkanálnyi darált dió.
Ezt követően érdemes egy éjszakára a hűtőbe tenni, de legalább 3-4 órára, hogy a krém átpuhítsa a piskótát és szebben felszelhető legyen. Kb. 3x5 - 4x6 cm-es téglatestekre vágtam őket.
Ezt követően érdemes egy éjszakára a hűtőbe tenni, de legalább 3-4 órára, hogy a krém átpuhítsa a piskótát és szebben felszelhető legyen. Kb. 3x5 - 4x6 cm-es téglatestekre vágtam őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése